Cselekvő klímavédelem a Kárpátok mentén

A Tisza vízgyűjtő területeit is érintő közös projektek megvalósításával válaszolnak a klímaváltozás természeti kihívásaira a Kárpátok térségének államai. Hazánk három évvel ezelőtt vette át a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló keretegyezmény elnökségi feladatait. Az elmúlt időszak egyik nagy eredménye, hogy az egyezmény kiegészült az éghajlatváltozás természeti hatásaival. Magyarország hamarosan Lengyelországnak adja át a stafétabotot

A magyar elnökség végéhez közeledve fontos a következő időszak irányainak kijelölése és a klímakérdésekkel foglalkozó munkacsoport megerősítése - hangsúlyozta az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az egyezmény munkacsoportjának pénteki online ülésén. Belánszky-Demkó Zsolt arra biztatja a leendő lengyel elnökséget, hogy folytassa tovább a megkezdett munkát.

Kifejtette: a nemzetközi munkacsoport alkalmat ad az olyan nagy jelentőségű feladatok véghezvitelére, mint például a Tisza vízgyűjtő területeinek éghajlatváltozásával kapcsolatos projekt továbbfejlesztése, illetve a Kárpátok  éghajlatváltozásáról szóló hatástanulmányok elkészítése.  Hozzátette: a turizmus fejlesztésekor fontos szempont az éghajlatváltozás fokozott figyelembe vétele.

A Kárpátok hét államát tömörítő nemzetközi egyezmény szerepe meghatározó. Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak, Romániának, Szerbiának, Szlovákiának és Ukrajnának ugyanis közösen kell szembenézniük a környezeti, természeti kihívásokkal.

Az államtitkár kiemelte: az egyezmény – az olyan makro-regionális kezdeményezésekkel együtt, mint a Duna Stratégia vagy a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság – fontos eleme a Kárpátok-térségbeli együttműködésnek és jól szolgálja a magyar érdekeket is.

(AM Sajtóiroda)

Köszöntő

Kiss Attila
elnök köszöntője