310 milliárd forintnyi forrást biztosít a kormány a magyar erdők megőrzésére, területük növelésére

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében, a korábbi uniós költségvetési időszakhoz képest háromszor annyi forrást, 310 milliárd forintot fordít a kormány a magyar erdők megőrzésére, területük növelésére és minőségük javítására – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Hatvanban, az Erdők nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepségen.

 

Az agrárminiszter hangsúlyozta, az erdők nélkülözhetetlen erőforrások: hozzájárulnak az ökoszisztéma fenntartásához, élőhelyet biztosítanak és ezzel hozzájárulnak a genetikai sokféleség megőrzéséhez.

Hozzátette: az erdők jelentős szerepet töltenek be a klímaváltozás hatásainak csökkentésében, stabilizálják a légköri viszonyokat, szabályozzák a hőmérsékletet, védik a talajt.

A miniszter beszélt arról a célkitűzésről, hogy a fával borított területek aránya 2030-ra érje el a 27 százalékot. Időarányosan ebben is jól állunk: az évtized elején 22 százalék volt az erdei fafajokkal borított terület nagysága, ma már 25 százalék – mondta a miniszter.

A 2019-ben életre hívott Országfásítási program keretében az elmúlt öt évben 184 millió facsemetét ültettek el, amiből 172 millió darabot a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítései során. Az állami erdészeti társaságok közreműködésének köszönhetően 4,3 millió fával gyarapodott az Újszülöttek erdeje – sorolta az adatokat agrárminiszter.

A miniszter felhívta a figyelmet a nemrégiben megjelent új erdőtelepítési pályázatra is. A 64 milliárd forintos keretre április 2-tól nyújthatók be a támogatási kérelmek. „Az újabb támogatás újabb lendületet ad a hazai erdőtelepítéseknek” – jelentette ki Nagy István.

A miniszter azt is hozzáfűzte, hogy a Vidékfejlesztési program keretében elvégzett erdőtelepítésekkel kapcsolatban a következő években még 80 milliárd forintot fizetnek majd ki.

Az agrárminiszter említést tett az egyik legkézenfekvőbb erdei termékről, a vadhúsról is, különös tekintettel az ünnepség helyszínéül szolgáló Széchenyi Zsigmond Magyar Vadászati Múzeumra. Sajnálatosnak nevezte, hogy manapság erősen visszaszorult a vadhús fogyasztása, holott az kifejezetten egészséges és kitűnően illeszkedik a modern, egészség- és környezettudatos táplálkozásba.

Az elismerésben részesülők névsora itt elérhető.

Az eseményen készült képek pedig itt érhetők el.

(MTI)
Hajdúk Vidékfejlesztési Egyesület
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.