A generációváltás felgyorsulása lehet a precíziós gazdálkodás elterjedésének egyik generátora. Tavaly ehhez megteremtődött a jogszabályi háttér, nyáron pedig érkezik hozzá a pénzügyi forrás is.

A generációváltás mára elengedhetetlenné vált az agráriumban, sőt ez fokozhatja a precíziós gazdálkodás elterjedését is, hiszen a fiatalok gyakorlatilag beleszülettek a digitalizációba, számukra nem új ez a világ. Erről és még másról is beszélgetett az Agroinform riportere Feldman Zsolttal, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárával a budapesti Aquaworld Hotelben az Agroinform szervezésében megrendezett PREGA Konferencia és Kiállítás 0. napján, kedden.

Gazdaságátadás, fiatalítás, technológiai áttörés

– Általános európai és magyar jelenség, hogy a gazdatársadalom egyre inkább idősödik, ezért minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a fiatalokat bevonjuk a gazdaságok működtetésébe – válaszolta kérdésünkre dr. Feldman Zsolt. – Amit mi tudunk tenni ez ügyben, az az, hogy ösztönözzük a folyamatot. Az idősebb és a fiatalabb generációk közti gazdaságátadás könnyítéséről beszélünk, ami a bürokratikus útvesztő leküzdése, a lassú és hosszadalmas ügyintézés nélkül könnyíti meg a gazdaságátadás folyamatát. csökkenti. Ez az intézkedéscsomag tavaly indult el a gazdaságátadási szerződések megkötésének lehetőségével és az egyablakos ügyintézés elindításával. Terveink szerint idén nyáron megjelenik a gazdaságátadásban érintett felekhez kapcsolt támogatási konstrukció is. Azt tapasztaljuk, hogy a gazdák részéről nagyon nagy az érdeklődés, éppen ezért a támogatáspolitikai eszközökkel történő beavatkozás valódi katalizátorként működhet ebben a folyamatban.

Dr. Feldman Zsolt azt is elmondta: jelenleg a hazai agrárium szereplői körében 10 százaléknál alacsonyabb a 40 év alattiak aránya, ami nagyon kevés. Azt remélik, az említett szabályozás- és támogatáspolitikai eszközrendszer alkalmazásával ez az arány jelentősen megváltozhat.

Tíz százaléknál kevesebb a 40 év alattiak aránya

– A korábbi fiatal gazda támogatások szintén a generációváltást voltak hivatottak segíteni, de elsősorban nem a gazdaságátadást ösztönözték, hanem az új gazdaságok létrehozását, az alapoktól való építkezést. Ezért most sokat várunk ettől az új eszközrendszertől – szögezte le.

S ha már a precíziós gazdálkodás legújabb trendjeivel foglalkozó konferencián beszélgettünk az államtitkárral, nem tehettük meg, hogy nem ejtünk szót a sokak által várt új precíziós pályázati kiírásról.

– Az új pályázat kiírását őszre tervezzük, melynek éppen folyik az előkészítése – jelezte dr. Feldman Zsolt. – Jelen pillanatban minden erőnkkel a tavaszi pályázati csomagra (állattenyésztés, növénytermesztés, takarmányfeldolgozás, kertészeti üzemek korszerűsítése) koncentrálunk. A precíziós kiírás tényleges tervezése csak ezek után kezdődhet meg, a szükséges szakmai inputokat már megkaptuk, ebben rengeteg segítséget nyújtott számunkra a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület, melynek tagjai és a korábbi pályázat nyertesei a rendelkezésünkre bocsátották eddigi tapasztalataikat. Amit biztosan mondhatok: az előző precíziós pályázat 2600 gazdaság számára nyújtott segítséget az elinduláshoz, vagy a magasabb szintre lépéshez a precíziós technológiában. Szakpolitikai szempontból most három célt fogalmaztunk meg az új kiírás kapcsán: szeretnénk újabb termelői kört bevonni a precíziós gazdálkodásba. Aki már elindult, annak fókuszált módon támogatást adni a továbblépéshez, valamint az adatgyűjtés eszközrendszerén túlmenően az adatok alkalmazását is ösztönözzük és biztosítjuk az ehhez kívánatos infrastruktúrához a szükséges támogatási forrást.

Változni kell, mese nincs

Az államtitkár azt is hozzátette kérdésünkre: a stratégiai tervben 100 milliárd forintos nagyságrendű keretösszeg szerepel az új precíziós gazdálkodási pályázatra.

Dr. Feldman Zsolt a konferenciát megnyitó beszédében egyebek mellett a jövő nagy kérdésének nevezte, hogy az egyre inkább teret nyerő precíziós gazdálkodást és az ahhoz kapcsolódó kötelező adatszolgáltatási rendszereket „rá lehet-e húzni” Európa 9 milliós, erősen elöregedő gazdatársadalmára. Ugyanakkor tagadhatatlan az, hogy a precíziós technológia alkalmazása elengedhetetlen a magyar mezőgazdászok számára is annak érdekében, hogy költséghatékonyan, versenyképesen és jövedelmező módon termelhessenek. Az államtitkár szerint az előrelépéshez nem kizárólag pénzre, hanem szemléletváltásra van szükség. A gazdálkodók szembesültek talán a leglátványosabb módon a környezeti, gazdasági és piaci viszonyok egyszerre történő változékonyságával és kiszámíthatatlanságával. Felértékelődtek a megújulási képességek, az átgondolt és felelős vállalkozói döntések.  A technológia ebben nagyon hasznos eszköz tud lenni, ha időt és energiát szánunk arra, hogyan tudjuk beépíteni a termelési folyamatainkba.

A digitális tartalom immár kiválasztási szempont lesz a pályázatoknál

Ebben segít a PREGA Konferencia és Kiállítás, mely a témával kapcsolatos hazai szakmai diskurzus fontos pillére a kezdetek óta, hiszen már a 9 évvel ezelőtti induláskor is úttörő szerepet töltött be az adatalapú gazdálkodás népszerűsítésében.

Hozzátette: a szemléletformálást szeretnék azzal is elősegíteni, hogy elképzeléseik szerint a pályázatokhoz készülő üzleti tervben önálló egységként, pontokat érő módon kellene szerepeltetni a pályázóknak az adott fejlesztés digitális tartalmát. Azaz a jövőben az elbírálás során kiválasztási szemponttá válna a digitalizáció.

 

Forrás: Agroinform/ Horváth Attila