2024-től ismét elérhetővé válik a sokak által szeretett, korábban nagy népszerűségnek örvendő gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán.

Az itt végzett hallgatók nem csak az agrár és vidékfejlesztési szakterületen, hanem a pénzügyi és a gazdasági szférában is megállják majd a helyüket, arról nem is beszélve, hogy számos ráépülő mesterszakra jelent majd belépőt.

Azoknak, akik tovább szeretnének tanulni, jelenleg 4 felsőoktatási szakképzést, 9 alap- és 15 mesterképzést kínál a GTK, mely a maga több mint 5500 fős hallgatói létszámával a legnépesebb, és egyben az egyik legnépszerűbb karnak számít a Debreceni Egyetemen – olvasható a hirek.unideb.hu-n.

A képzési repertoárban újra szerepel a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak is, mely 2016-tól átalakult vidékfejlesztési agrármérnökké, ám amint arra a GTK dékánja, Fenyves Veronika felhívta a figyelmet, a munkaerőpiac igényeire is reagálva a miniszteri engedély birtokában visszatérnek a korábbi gyakorlathoz, és ismét dominánsabb szerep jut majd a közgazdasági, üzleti és alkalmazott gazdasági ismereteknek a tantervben.

A változás nem csupán az elnevezést érinti, a képzési kimeneti követelményben megváltoztak azok a kompetenciák, ismeretanyagok is, amelyek alapján éppen átdolgozzuk a szak mintatantervét. A vidékfejlesztési agrármérnök szak is tartalmazott gazdasági kompetenciákat, ám mostantól dominánsabb szerepet kap a gazdasági képzési terület – mondta Fenyves Veronika. Az általános gazdasági képzésekhez képest még gyakorlatiasabb, konkrét vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszeripari kompetenciák birtokában lesznek a régi-új szakon végzettek, akik mérnöki oklevelet kapnak. Hasonló közgazdasági, gazdasági alapismeretekkel fognak rendelkezni ezen a téren a végzett hallgatók, mint a kereskedelem és marketing vagy bármely más közgazdász alapszakon diplomázók, a mérnöki alapszakos diplomával rendelkezők két év alatt közgazdász végzettséget szerezhetnek.

A dékán kiemelte, az agrárképzési területen bőven van a Debreceni Egyetemnek állami ösztöndíjas szabad kapacitása.

 

Forrás: unideb.hu